این راهنما شامل نکات مهم در مورد حمل و نقل، انبارداری و نصب سیستملوله دوجداره میباشد. با وجود اینکه این راهنما از استانداردهای موجود برگرفته شده است اما فقط جهت راهنمایی بیشتر بوده و جایگزین معیارها و استانداردهای نصب لوله نمیباشد. اطلاعات و استفاده از استانداردها، لازمه استفاده از این لولهها بوده و اطلاعات ارائه شده در این راهنما تنها اطلاعاتی کلی میباشد که برای متخصصین این رشته بسیار عادی و بدیهی است.
?بهتر است لوله ها در وضعیتی که بعد از نصب در کانال خواهند داشت نگهداری و انبار شوند تا بدلیل شکل خاص و نامتقارن آنها، بعداً دچار مشکل نگردند.
نکاتی در مورد نصب لوله ها
✅حمل به داخل ترانشه : در کارگذاری لولهها داخل ترانشه حتماً باید لولهها را با استفاده از تجهیزات مناسب به داخل ترانشه انتقال داد و از پرتاب کردن لولهها به داخل ترانشه خودداری نمود. دقت شود که لوله در هنگام انتقال داخل ترانشه بر روی لبه قرار نگیرد. زیرا وزن لوله باعث تغییر شکل در لبه آن شده و اتصال لولهها را به هم دچار مشکل مینماید.
✅شناوری : باتوجه به اینکه وزن پلی اتیلن از آب سبکتر میباشد و همچنین پروفیلهای لولههای دوجداره خالیست لذا در صورتیکه آب داخل ترانشه باشد لولهها بر روی آن شناور خواهند شد. لذا باید لولهها را با استفاده از ابزار مناسب از بالا و در قسمت تاج مهار نمود.
✅اختلاف دما : در شرایط کارگاه ممکن است بعضی لولهها داخل ترانشه یا در قسمت سایه بوده و بعضی از آنها در آفتاب قرار گرفته باشند. این تغییرات شرایط گاهی اختلاف دمایی بیش از 20 تا 30 درجه سانتیگراد را بدنبال خواهد داشت. لذا دقت شود که لولهها در شرایط مشابهی نگهداری شوند تا هنگام نصب کاملاً هم دما باشند در غیر اینصورت پس از نصب و بعد از گذشت مدت زمانی لولهها از قسمت اتصالات دچار نشت شده و یا نصب اتصالات دچار مشکل خواهد شد.
?حمل و نقل لوله دوجداره به کارگاه:
لولههای دوجداره کاروگیت و اجزاء آنها باید توسط کامیون ها و ادوات مناسب بارگیری و حمل گردند. بصورتی که فشارهای نقطهای به لوله وارد نشده و موجب شکستگی یا سوراخ شدگی و یا تغییر شکل لوله در نقاط مورد فشار نگردد. اگر نقاط تیز و برنده بر روی ادوات حمل وجود دارد باید بوسیله مواد مناسب مانند تختههای بلند پوشیده شود. دقت شود که پیچها و میخهای موجود در دیواره و کف کامیون گیر نکرده باشد و یا وزن آن بر روی لبه کامیون و لبه لولههای زیر قرار نگیرد. در غیر اینصورت امکان صدمه جدی به لولهها وجود دارد.
?برای بلند کردن لوله دوجداره کاروگیت هرگز از زنجیر یا کابلهای فلزی بدون پوشش و یا اجسام سخت دیگر استفاده نشود. بهتر است از دو تسمه پارچه ای در فاصله بین دو سر لوله استفاده شود و یا در صورت استفاده از یک تسمه پارچهای در وسط لوله ، از دست برای کنترل و هدایت لوله استفاده شود تا لوله با اطراف برخورد نداشته باشد.
?هرگز از یک تسمه برای بلند کردن چند لوله بصورت همزمان استفاده نشود.
لولهها بدلیل ساختار خاص و مواد سبک ، دارای وزن کمی میباشند. بصورتی که در سایزهای پایین براحتی قابلیت جابجایی بوسیله یک یا دو نفر را دارا میباشند.
?توجه شود که هرگز لولهها را در کارگاه نغلتانید و یا از ارتفاع پایین نیندازید. در غیر اینصورت آسیبهای جدی به لولهها وارد خواهد شد.
انبارش و نگهداری لوله دوجداره کاروگیت
?مکان نگهداری لوله دوجداره : نحوه انبارداری به نوع زمین و نوع وسائل در دسترس بستگی دارد. عموماً زمینی که برای انبار کردن مورد استفاده قرار میگیرد باید مسطح باشد. زمین میتواند مصنوعی باشد و یا با آسفالت یا شن یا چمن پوشیده شده باشد. دقت شود که جنس لولهها از پلی اتیلن سنگین بوده و وجود سنگهای نوک تیز در زیر لولهها باعث سوراخ شود و یا تغییر شکل لوله ها در آن نقطه میگردد. همچنین دپو کردن لولهها در زمینهای ناهموار باعث تغییر شکل لولهها در نقاط مختلف خواهد شد.
توصیه میگردد در زیر لولهها 3 عدد پالت پلاستیکی قرار گیرد و از تماس مستقیم لولهها با زمین خودداری شود.
✅سایز: هرگز در محل دپو، لولههای سایزهای پایینتر رادر سایزهای بالاتر قرار ندهید. زیرا باعث بالا رفتن وزن و فشار بر روی لولههای زیرین میشود که این امر باعث تغییر شکل آنها خواهد شد.
✅چیدمان لوله دوجداره : لولهها را به صورت زیگزاگ چیده شوند تا کوپلرهای لولهها از حالت عادی خارج نشوند.
✅ارتفاع : ارتفاع مجاز چیدن لولهها روی هم در شرایط کارگاهی برای لولههای سایز پایین حداکثر دو متر میباشد. در سازهای بالای 500 میلیمتر ، لولههای بالایی باید بر روی ورقههای چوبی قرار گرفته که در این شرایط حداکثر ارتفاع مجاز برای دپوی لولهها روی هم 5/2 متر میباشد. لولههای با طول شش متر باید بر روی سه ورقه چوبی و لولههای کمتر از چهار متر باید بر روی دو ورقه چوبی قرار داده شوند. در این شرایط ورقه ها با فاصلههای مساوی بین دو انتهای لوله قرار داده میشوند.
دقت شود که لولههای منهولی نباید روی هم قرار داده شوند.
✅نور خورشید : تمامی تولیدات ما دارای پایدار کنندهای در برابر اشعه ماوراء بنفش میباشند اما با وجود این لوله های فاضلابی برای کاربرد در زیر زمین تولید میشوند. لذا لولههای فاضلابی را بهتر است بیش از یک سال در هوای آزاد نگهداری نکرد و در زیر سایبان قرار داده شود و از نور مستقیم خورشید دور نگداشته شود.
در کل بهتر است لولهها برای محافظت در برابر نور خورشید در مکان مسقف نگداری شوند و در صورت نگهداری از لولهها در فضای باز, حتیالامکان لولهها با استفاده از کاورهای آنتی یووی پوشانده شوند و بهترین حالت ممکن این است که لولهها به صورت عمودی در مقابل نور خورشید نگهداری شوند.
✅دمای هوا : تمامی پلاستیکها دراثر افزایش درجه حرارت دچار تغییر در ابعاد میشوند. اگر دمای هوا بیش تر از 25 درجه سانتیگراد باشد لولهها دچار تغییراتی در ابعاد خواهند شد. لذا در شرایطی که دمای هوا بیشتر از 25 درجه سانتیگراد بوده و یا زمان انبارداری بیشتر از 24 ساعت میباشد باید دقت مضاعفی در نحوه انبارداری نموده و لولهها را در شرایط بهتری از حداکثر مجاز استانداردهای نگهداری نمود.
✅تغییر شکل : دقت شود که دمای بیش از حد هوا و نگهداری طولانی مدت لولهها در شرایط غیر استاندارد ممکن است باعث تغییر شکل در ابعاد لولهها مخصوصاً لولههای سایز بالا شود.در صورتی که این شرایط اتفاق بیافتد و لوله دچار تغییر شکل گردد باید قطر داخلی لوله در جهت افقی و عمودی اندازه گیری شده و در صورتی که قطر در جهت افقی بیشتراز جهت عمودی باشد باید لوله را 90 درجه چرخاند تا قطر بزرگتر در جهت عمودی قرار گیرد.دقت شود که این کار باید حداقل شش ساعت قبل از نصب لوله درکانال انجام گیرد.